Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, naleśniki , dodano: 2012-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Składniki:

  • Naleśniki:
  • mąka [1.5 szklanki]
  • woda [1 szklanka] (gazowana)
  • mleko [1 szklanka]
  • jajka [2 szt.]
  • sól [1 szczypta]
  • masło [2 łyżki] (roztopione, lub olej)
  • Nadzienie szpinakowe:
  • szpinak [1 op.] (duże,liście, nierozdrobnione! świeże lub mrożone)
  • masło [2 łyżki]
  • cebula [1 szklanka] (mała, posiekana)
  • ser żółty [10 dag] (do 15 dag. Starty. Można zastąpić camembertem lub innym pleśniowym, wg gustu.)
  • śmietana [0.25 szklanki] (12% Niekoniecznie, można zrezygnować.)
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • pieprz czarny (świeżo zmielony)
  • Sos czosnkowy:
  • jogurt naturalny [150 ml]
  • majonez [2 łyżki] (lekki)
  • czosnek [2 ząbki] (do 3 ząbków. Przeciśnięte przez praskę.)
  • sól [2 szczypty]
  • pieprz czarny (świeżo zmielony)

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Naleśniki: składniki ciasta łączymy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki na rumiano.

Nadzienie szpinakowe: Szpinak płuczemy i dusimy na maśle aż listki zmiękną. Dodajemy posiekaną cebulkę, dusimy pod przykryciem aż cebulka zmięknie/zeszkli się. Doprawiamy. Dodajemy starty ser i śmietankę. Mieszamy do rozpuszczenia.

Sos czosnkowy: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut "do przegryzienia".

Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę nadzienia szpinakowego, zwijamy w rulon, polewamy sosem czosnkowym. Zajadamy.

Smacznego!
*czas bez smażenia naleśników
* ilość naleśników około 10 sztuk
* porcja dla 2-3 osób

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • ewelline, 2012-04-19 03:02:15
    ewelline
    1
    Pyszne!!! Ja do farszu szpinakowego dodeje jeszcze czosnek, bardziej mi smakuje
  • La Monica, 2012-04-19 09:49:02
    La Monica
    Tak, można dodać do farszu czosnek, ale wydaje mi się to zbyteczne gdyż sos czosnkowy jest baaardzo aromatyczny i nie potrzeba dodatkowej porcji czosnku jeszcze w farszu
    Komentarz
  • ewelline, 2012-04-20 07:11:34
    ewelline
    Ja nie daje tego czosnku dużo do farszu wczoraj robiłam naleśniki z takim farszem tylko ze w sosie serowym i tez było pyszne
    Komentarz
  • angelstyle, 2013-08-14 20:26:32
    angelstyle
    0
    Super przepis, naleśniki wyszły pycha (choć, wstyd się przyznać, były moimi pierwszymi )! Współlokatorzy zachwyceni, najedzeni- wszyscy szczęśliwi
  • sillvvia, 2014-03-06 15:48:58
    sillvvia
    0
    wyszły przepyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem