Ciasto śmietanowo galaretkowe

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śmietanowo galaretkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śmietanowo galaretkowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śmietanowo galaretkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śmietanowo galaretkowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śmietanowo galaretkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śmietanowo galaretkowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śmietanowo galaretkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śmietanowo galaretkowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śmietanowo galaretkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śmietanowo galaretkowe

Składniki:

  • jajka [5 szt.] (Biszkopt:)
  • cukier [0.75 szklanki] (Biszkopt:)
  • mąka [1 szklanka] (Biszkopt:)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (Biszkopt:)
  • kakao [2 łyżeczki] (Biszkopt:)
  • śmietana 18% [1 op.] (Krem:)
  • cukier puder [1 szklanka] (Krem:)
  • żelatyna [2 łyżki] (Krem:)
  • galaretka czerwona [1 op.] (Krem:)
  • bita śmietana [1 op.] (dodatkowo)
  • powidła śliwkowe [4 łyżki] (dodatkowo)

Przygotowanie:

Galaretkę rozrobić i pozostawić do całkowitego stężenia. Jajka wbić do miski i zmiksować.Dodać cukier i mieszać do uzyskania puszystej masy.Mąkę wymieszać z kakaem oraz proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.Przygotować prostokątną blachę i wyłożyć papierem do pieczeniu.Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Galaretkę pokroić w kosteczkę.Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości wody i delikatnie ostudzić.Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem dodając ostudzoną rozpuszczoną żelatynę.Wrzucić pokrojoną galaretkę i wymieszać.Na chwile włożyć do lodówki aby zaczęła delikatnie tężeć.Spód biszkopta posmarować powidłami śliwkowymi lub dowolnym dżemem. i wyłożyć masę śmietanową.Przykryć górną częścią biszkopta.Wstawić do lodówki do zastygnięcia.Bitą śmietanę rozrobić wedle przepisu na opakowaniu.Posmarować wierzch ciasta i dowolnie przyozdobić.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szarlotka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem