Kruche babeczki z galaretką
Składniki:
- mąka [1.5 szklanki] (babeczki)
- jajka [2 szt.] (babeczki)
- margaryna [0.5 kostki] (babeczki)
- śmietana [1 łyżka] (babeczki)
- sól [1 szczypta] (babeczki)
- brzoskwinie z puszki [1 op.] (babeczki)
- jeżyny [15 szt.] (babeczki)
- galaretka czerwona [1 op.] (babeczki)
- galaretka zielona [1 op.] (babeczki)
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, jajka, śmietanę i sól. Wszystkie składniki wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Galaretki gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na stolnicę wsypujemy trochę mąki i ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy na płaty. Foremką lub szklanką wykrawamy kółka. Foremki natłuszczamy i każdy krążek ciasta wlepiamy w foremkę. Pieczemy w piekarniku 15 min w 180 stopni. Na ostudzone babeczki nakładamy plasterki brzoskwiń i jeżyny.Zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Polecany film:
Muffiny reniferki FB
Komentarze