Zupa z rzeżuchy podana z jajkiem

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa z rzeżuchy podana z jajkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa z rzeżuchy podana z jajkiem

Składniki:

  • bulion warzywny [4 szklanki]
  • rzeżucha [1 szklanka]
  • ziemniaki [2 szt.]
  • śmietana [3 łyżki]
  • masło [1 łyżeczka]
  • jajka [2 szt.]
  • czubryca zielona [0.5 łyżeczki]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 1,5 szklanki wrzątku. Dodać masło, ugotować. Pod koniec gotowania wymieszać z rzeżuchą (2 łyżki rzeżuchy odłożyć do dekoracji). Całość zmiksować, rozprowadzić bulionem. Zupę ponownie zagotować. Zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czubrycą zieloną.
Jajka włożyć do wrzątku, ugotować na twardo (około 9-10 minut). Wyjąć, przelać zimną wodą. Ostudzić, obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Gotową zupę rozlać do ogrzanych bulionówek. Wokół brzegu zupy wysypać wianuszek z posiekanego jajka, środek udekorować odłożoną rzeżuchą. Natychmiast podawać.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa gulaszowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem