Wielkanocna babka cytrynowa

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna babka cytrynowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna babka cytrynowa

Składniki:

Przygotowanie:

Całe jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, białą i puszystą masę. Do masy jajecznej dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodaję ostrożnie rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, sok i skórkę startą z cytryny oraz kilka kropel olejku cytrynowego. Całość mieszam delikatnie i przekładam ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180*C ok. 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ozdabiam babkę lukrem wykonanym z cukru pudru, soku z cytryny i żółtego barwnika. Dekoruję cukrowymi gwiazdkami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • m.a.r.t.a, 2015-04-03 08:54:55
    m.a.r.t.a
    Zdjęcie skopiowane z blogu http://www.uwielbiamgotowac.com/2012/04/wielkanocna-babka-cytrynowa.html#.VR44ZuGym dM

    A sama próbowałaś je zrobić?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem