Babeczki w skorupkach

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babeczki w skorupkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babeczki w skorupkach

Składniki:

  • woda [0.25 szklanki]
  • margaryna [125 g]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • jajka [2 szt.] (duże)
  • kakao [2 łyżki]
  • mąka pszenna [1 szklanka]
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka]
  • proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]

Przygotowanie:

W rondelu umieszczam margarynę z wodą, kakao i cukrem, doprowadzam do zagotowania. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia przesiewam przez sitko. Do ostudzonej masy kakaowej dodaję mieszankę mąki i proszku do pieczenia i żółtka, po czym dokładnie mieszam. Z białek ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem. Następnie masę przekładam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i napełniam skorupki (wcześniej wyparzone i dokładnie osuszone) do 3/4 wysokości jajka. Skorupki wypełnione ciastem kładę w foremce na muffiny z kuleczkami ceramicznymi, tak aby jajka same stały. Piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Patyczkiem sprawdzam, czy babeczki się upiekły.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 9

Polecany film:

Muffinki reniferki FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką