Pomarańczowa babka piaskowa

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomarańczowa babka piaskowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomarańczowa babka piaskowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomarańczowa babka piaskowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomarańczowa babka piaskowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomarańczowa babka piaskowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomarańczowa babka piaskowa

Składniki:

  • CIASTO
  • masło [250 g]
  • cukier [0.75 szczypty]
  • jajka [4 szt.]
  • skórka z pomarańczy [2 łyżeczki]
  • sok pomarańczowy [2 łyżki]
  • aromat pomarańczowy do ciast [0.5 łyżeczki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • mąka pszenna [1 szklanka]
  • mąka ziemniaczana [1 szklanka]
  • Dodatkowo
  • Lukier
  • skórka z pomarańczy [2 łyżeczki]

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając, dodajemy żółtka, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, otartą skórkę i kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Na pulchną jednolitą masę wysypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i miksujemy ok. 4 minuty.
Pod koniec ubijania dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej cienko olejem formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
Zrumienioną babkę wystawiamy z piekarnika 5 min. po upieczeniu, aby nie upadła. A po ok. 10 min. wyjmujemy babkę z formy i kładziemy na talerzu lub deseczce.
Babkę dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Lemoniada z estragonu

Komentarze

  • pecynka, 2014-04-11 19:03:50
    pecynka
    Chciaam upiec tą babkę lecz co to znaczy 0,75 szczypty cukru
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką