Kurczak pieczony z cytryna i tymiankiem

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-12-15
  • Kurczak pieczony z cytryna i tymiankiem

Składniki:

Przygotowanie:

Rozprowadzic kostki rozolowe w oliwie z oliwek, powinna powstac rzadka pasta. Nasmarowac calego kurczaka ta pasta z zewnatrz i w srodku. Wsadzic kurczakowi do pupy cala cytryne i tymianek, z zewnatrz tez mozna tymiankiem posypac. Wstawic kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na okolo godzine.

Polecam ten przepis bardzo bo kurczak wychodzi wysmienity. Jest bardzo soczysty bo cytryna sprawia, ze nie wysycha w srodku. No i uwielbiam aromat tymianku i cytryny, ktorym przechodzi kurczak.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • hihi, 2010-01-06 08:45:10
    hihi
    2
    Ja robię kurczaka z cytryną i tymiankiem w wersji Nigelli, w kawałkach nie w całości i rzeczywiście wychodzi rewelacyjny. Nie robiłam tego już.. z rok czasu, a teraz po samym przeczytaniu przepisu ślinka mi pociekła

    Od siebie, przeciwnika gotowych przypraw dodam, że ja smaruję kurczaka mieszanką ziół jakie mi w ręce wpadną, daję trochę papryki, sporo pieprzu (lubię piernie), może być odrobina kurkumy, czy naturalnego curry Jak kto lubi.
  • kropka75, 2010-01-06 10:09:29
    kropka75
    1
    Kurczak z cytryną w pupie brzmi smakowicie. Z ziołami niebo w gębie. Uwielbiam takie kompozycje.

    Muszę zrobić. Choć bardziej przemawia do mnie wersja w kawałkach. Mniej odpadów.

    Czy on może leżeć czy powinien być nadziany na ruszt? W brytfance jakiejś czy przykryty w naczyniu żaroodpornym?
  • hihi, 2010-01-07 11:42:19
    hihi
    Kropko, ja mam 5 różnych naczyń żaroobpornych z ikei i... żadne nie ma przykrywki Robię w wersji - lekkie obsmażenie zamarynowanego mięsa na patelni na łyżce oliwy (o wersji w kawałkach piszę), bo wtedy jakby się mięso ścina i podczas peiczenia nie wysycha tak, a zachowuje soczystość, wrzucam do naczynia, na to kładę gałązki tymianku i wrzucam ćwiartki cytryn i piekę

    Pewnie pod przykryciem też wyszłoby świetnie, ale ja lubię mocno wypieczone, chrupiące takie
    Komentarz
  • aaliyah, 2010-01-14 13:46:27
    aaliyah
    Kropko ja go pieke w brytfannie i nie przykrywam. Tak jak Hihi lubie jak skorka jest chrupiaca.
    Komentarz
  • mamak, 2010-01-23 11:00:43
    mamak
    przepis ciekawy mam kuraka i idę go zrobić wedle przepisu.
    po zjedzeniu wrócę i napiszę jak smakował
    Komentarz
  • mamak, 2010-01-23 20:05:15
    mamak
    3
    no to jestem kurak pycha jak żyję nie jadłam tak soczystego mięsa drobiowego,delikatne pachnące polecam wszystkim,najbardziej obawiałam się o pierś bo to raczej suche mięsko a tu takie miłe zaskoczenie,mięciutka i soczysta
    ja nie miałam kostki rosołowej tylko mięsną i dodałam suszony tymianek ale wyszło pycha ta cytryna w pupce zadziałała zostałam fanką tej potrawy
    a ,piekłam go na blasze z piekarnika w 190 st.
  • dooorra, 2010-07-26 15:04:09
    dooorra
    1
    Kurczak wychodzie przepyszny. Trochę zmodyfikowałam przepis i do tymianku dodaje też inne zioła. Cytryna w zadku kurczaka daje świetny smak.
  • KarolinaK, 2010-12-22 17:25:11
    KarolinaK
    A czy ta cytryne trzeba obrac??? Bo planuje na swieta
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe