Pieczarki faszerowane mięsem i serem

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki faszerowane mięsem i serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki faszerowane mięsem i serem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki faszerowane mięsem i serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki faszerowane mięsem i serem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki faszerowane mięsem i serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki faszerowane mięsem i serem

Składniki:

  • pieczarki [12 szklanek] (duże)
  • mięso mielone [300 g]
  • ser żółty [100 g]
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [1 szt.]
  • masło [1 łyżka]
  • bułka tarta [3 łyżki]
  • jajka [1 szt.]
  • natka pietruszki [1 łyżka] (posiekana)
  • przyprawa w płynie do zup [0.5 łyżeczki]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]
  • oliwa [1 łyżka]

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy ogonki. Cześć ogonków kroimy w plasterki (będzie to imitacja nóżek grzybków), a resztę kroimy w małą kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy razem z pokrojonymi pieczarkami na maśle na rozgrzanej patelni.
Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę Maggi. Dokładnie mieszamy i łączymy z podsmażoną cebulą, pieczarkami i czosnkiem. Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty i jeszcze raz mieszamy.
Farszem napełniamy dokładnie kapelusze pieczarek, a na wierzch wtykamy odcięty plasterek nóżki.
Pieczarki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy około 1 godziny.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak z pieczarkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem