Pascha wielkanocna z sosem owocowym

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pascha wielkanocna z sosem owocowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pascha wielkanocna z sosem owocowym

Składniki:

  • mleko [2 l] ((ja dałam 2 % żeby było mniej kalorycznie))
  • laska wanilli [1 szt.]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • śmietana kwaśna [500 ml] (ja dałam 12%)
  • jajka [6 szt.]
  • bakalie [1 szklanka] (ja dałam: skórkę pomarańczową, orzeszki nerkowca, żurawinę suszoną, śliwki suszone)
  • masło [250 g] (w temperaturze pokojowej)
  • Sos
  • owoce [250 g] (ja dałam owoce mrożone - jagody, maliny, wiśnie, truskawki)
  • cukier [0.333 szklanki]
  • woda [2 szklanki]

Przygotowanie:

Laskę wanilii przeciąć na pół, wydrążyć nasionka i wrzucić do mleka. Zagotować. Do wrzącego mleka powoli wlewać roztrzepane jajka ze śmietaną. Gotować, cały czas mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Usunąć wanilię i ostudzić. Na sitku ułożyć gazę i odcedzić mocno ser. Najlepiej zostawić go na cedzaku na całą noc, żeby woda odparowała.

Skórkę pomarańczową, żurawinę i śliwki suszone namoczyć w wodzie.

Przygotować sos. W garnuszku zagotować wodę i wymieszać z cukrem. Dodać owoce i gotować na małym ogniu ok. 20-25 min aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Wystudzić.

Z rana ser skręcić w gazie i mocno wycisnąć. Ser ma być sypki. Cukier zmiksować z masłem i ucierać powoli z serem i bakaliami. Miskę wyłożyć gazą i napełnić ją serem. Wstawić do lodówki aż stężeje. Gotową paschę wyłożyć na talerz i polać sosem. Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem