Strudel ze szpinakiem i jajkiem

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel ze szpinakiem i jajkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel ze szpinakiem i jajkiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel ze szpinakiem i jajkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel ze szpinakiem i jajkiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel ze szpinakiem i jajkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel ze szpinakiem i jajkiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel ze szpinakiem i jajkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel ze szpinakiem i jajkiem

Składniki:

  • ciasto:
  • mąka [350 g]
  • mleko [200 ml]
  • masło [2 łyżki] (roztopione)
  • jajka [1 szt.]
  • drożdże [1 op.] (suchych)
  • cukier [1 szczypta]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • nadzienie:
  • szpinak [1 op.] (mrożony, 450g)
  • jajka [3 szt.]
  • pomidory suszone (1 garść)
  • czosnek [2 ząbki]
  • cebula biała [2 szt.]
  • bazylia [0.5 łyżeczki]
  • sól, pieprz [1 szczypta] (do smaku)
  • Do posmarowania:
  • żółtko z jajka [1 szt.]

Przygotowanie:


Może ktoś będzie miał ochotę odpocząć od pieczeni, pasztetów, rolad wielkanocnych itp. i spróbuje czegoś lżejszego. Ciasto wychodzi takie "chlebkowate", całość jest bardzo smaczna i sycąca, polecam:))

Do miski z mąką wsypać drożdże, sól i cukier, wymieszać. Dodać roztopione, przestudzone masło.
Jajko roztrzepać z mlekiem i dodać do mąki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5h do podwojenia objętości.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić. Dodać szpinak i smażyć chwilę (do odparowania nadmiaru wody). Doprawić solą i pieprzem, drobno posiekanymi pomidorami, czosnkiem i bazylią (pomidory można zastąpić suchą przyprawą).

Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na środkowej części rozsmarować 1/3 nadzienia, ułożyć na nim ugotowane na twardo jajka i przykryć pozostałą częścią farszu.
Boczne części ciasta zawinąć do góry, tak jak ja to zrobiłam lub w inny ozdobny sposób:)
Posmarować strudel żółtkiem i posypać np. sezamem, migdałami (wg uznania).

Nagrzać piekarnik do 200C i piec ok. 35 minut.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 135 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Tarta z kurczakiem, szparagami i pomidorkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką