CIASTECZKA PIWNE

autor: , kategoria: przekąski na zimno, ciasteczka , dodano: 2012-04-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! CIASTECZKA PIWNE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! CIASTECZKA PIWNE

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę, margarynę i szklankę piwa zagnieść do konsystencji ciasta. Będzie ono kleić się do rąk, można co raz podsypywać sobie mąką. Po ugnieceniu-ciasto ma mieć aksamitną konsystencję bez grudek-ciasto odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na godzinę, półtorej-aby było twarde. Następnie wyciagamy ciasto z lodówki, odkrajamy taką część, by ją rozwałkować-resztę na talerzu chowamy do lodówki. Wałkujemy odkrojoną część na cienki placuszek i wycinamy kwadraty. Na kwadraty nakładamy pół łyżeczki marmolady-nie dżemu-i zawijamy w tzw.kopertę mocno je sklejając. Z pozostałym ciastem robimy to samo. zrobione ciasteczka układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i smarujemy je białkiem z jaja kurzego-nabierają one po upieczeniu złocistego koloru. Ciasteczka wkładamy do rozgrzenago w temp.150 stopni C piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

ciasteczka powinny być złociste i kruche. SMACZNEGO

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem