Gruszka z nutką korzenną w cieście francuskim

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-14
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Gruszka z nutką korzenną w cieście francuskim
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Gruszka z nutką korzenną w cieście francuskim

Składniki:

Przygotowanie:

Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne od dołu. Przyciąć spód, żeby mogły prosto stać na talerzu.
Do garnuszka wlać wodę, cukier i miód. Gotować na wolnym ogniu. Gdy cukier sie rozpuści dodać gruszki, laskę cynamonu i cytrynę. Gotować ok. 15-30 min na wolnym ogniu. Uważać, żeby gruszki się nie rozpadły.
Rozgrzać piekarnik na 200'C.
Gotowe gruszki ostudzić.
Rozmrożone ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i pokroić w 1 cm paski.
Gruszki owinąć pakami ciasta zaczynając od dołu, kończąc na górze zawijąc delikatnie koniec ciasta pod spiralkę.
Gotowe gruszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem i piec ok 15-20 minut.
upieczone gruszki ułozyć na talerzyku. Polać je ciepłym sosem w którym się wczesniej gotowały.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • kiciulec, 2012-04-15 10:15:43
    kiciulec
    Na pewno spróbuję! Wygląda interesująco.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem