Baranek Wielkanocny

autor: , kategoria: ciasta ucierane, torty , dodano: 2012-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baranek Wielkanocny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baranek Wielkanocny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baranek Wielkanocny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baranek Wielkanocny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baranek Wielkanocny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baranek Wielkanocny

Składniki:

Przygotowanie:

Masło dobrze utrzeć z cukrami i żółtkami. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, rum i sok z cytryny. Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp. 170 C. przez 45 min. .Przestudzone, lecz ciepłe ciasto wyjąć z foremki. Chłodne ciasto polać polewą czekoladową (głowę), gdy stężeje polewa posmarować pozostałą część lukrem, a następnie zrobić "loczki" lukrowe dekoratorem do tortów. Rogi baranka robimy z orzechów nerkowca, języczek i oczy z drażetek.

POLEWA
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru/ puder + kryształ/
1 łyżka kakao
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzewać, gdy się rozpuszczą dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Na koniec dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, zagotować .

LUKIER
1 białko
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny wyciśnięty
Białko ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać sok z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj jeszcze soku z cytryny.

Na koniec baranka ozdabiamy wstążeczką.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe