Mazurek z masą krówkową

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z masą krówkową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z masą krówkową
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z masą krówkową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z masą krówkową

Składniki:

Przygotowanie:

Przesiewamy na stolnicę mąkę, mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Robimy kopczyk z dziurką do której rozbijamy jajka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło.
Ciasto wyrabiamy, niezbyt długo, żeby nie było za twarde. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy z lodówki 1 porcję, lekko rozwałkowujemy, i rozkładamy w wyłożonej papierem formie. Nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut (na złocisty kolor).

To samo robimy z drugą porcją.

Po ostudzeniu oba placki smarujemy masą krówkową. Spodni placek posypujemy łuskanym słonecznikiem, przykrywamy drugim. Dekorujemy migdałami, żurawiną, słonecznikiem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem