Mazurek z masą krówkową

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z masą krówkową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z masą krówkową
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z masą krówkową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z masą krówkową

Składniki:

  • mąka pszenna [3 szklanki]
  • masło [200 g]
  • jajka [2 szt.]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • śmietana [5 łyżek]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • masa krówkowa [500 g]
  • migdały
  • słonecznik łuskany
  • żurawina

Przygotowanie:

Przesiewamy na stolnicę mąkę, mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Robimy kopczyk z dziurką do której rozbijamy jajka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło.
Ciasto wyrabiamy, niezbyt długo, żeby nie było za twarde. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy z lodówki 1 porcję, lekko rozwałkowujemy, i rozkładamy w wyłożonej papierem formie. Nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut (na złocisty kolor).

To samo robimy z drugą porcją.

Po ostudzeniu oba placki smarujemy masą krówkową. Spodni placek posypujemy łuskanym słonecznikiem, przykrywamy drugim. Dekorujemy migdałami, żurawiną, słonecznikiem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką