Wielkancone słodkie pisanki

autor: , kategoria: ciasteczka, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkancone słodkie pisanki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkancone słodkie pisanki

Składniki:

  • mąka [3 szklanki]
  • cukier puder [1 szklanka]
  • jajka [2 szt.]
  • margaryna [0.5 kostki]
  • smalec [0.5 kostki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • MASA
  • margaryna [1.5 kostki]
  • mleko [0.5 l]
  • budyń śmietankowy [2 op.]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • dekoracje
  • migdały
  • czekolada mleczna
  • posypka kolorowa

Przygotowanie:

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto, wałkować cienkie placki. Foremki do orzeszków wylepić ciastem i piec na złoty kolor.

masa:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem, w drugiej rozprowadzić 2 budynie, ugotować i wystudzić.
Margarynę utrzeć do białości, dodawać małymi porcjami wystudzony budyń i dalej ucierać.
Upieczone połówki napełniać masą, wkładać do środka migdał i składać po 2 razem aby powstało jajeczko. Moczyć w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej, a następnie obtaczać w kolorowych posypkach. Do środka można tez włożyć orzech, a obtoczone w wiórkach kokosowych również smakują wyśmienicie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 55 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Paluchy wiedźmy na Halloween FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem