Naleśnik na włosko.

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2012-04-15
  • Naleśnik na włosko.

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Trzepaczką ubić białko jajka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli, dodać żółtko i przesianą przez sitko mąkę, w razie potrzeby dodać trochę zimnej wody (konsystencja nieco rzadsza niż ugotowany kisiel).

Na dużej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek, wlać ciasto, smażyć na małym ogniu.

Po zdjęciu naleśnika, na tę samą patelnię wlewamy drugą łyżeczkę oliwy. Na placku układamy łyżeczkę serka topionego.
Umytą pierś z kurczaka (z odkrojonym tluszczykiem) kroimy w małą kostkę i obficie posypujemy ziołami prowansalskimi, wrzucamy na patelnię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mieszając, smażymy na wolnym ogniu ok. 3 minut (aż mięso się zarumieni lekko).
Dodajemy suszone pomidory (jeśli są suszone i marynowane w oleju możemy dolać nieco marynaty na patelnię).

Smażymy przez kolejne 2 minuty, dodajemy koncentrat i mieszamy, po minucie sos powinnien nieco zgęstnieć, układamy zawartość patelni na naleśniku.

Całość przyozdabiamy listkami umytej bazylii.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem