Wielkanocna babka cytrynowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna babka cytrynowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna babka cytrynowa

Składniki:

  • margaryna [5 dag]
  • mąka [1 szklanka]
  • cukier [0.7 szklanki]
  • jajka [3 szt.]
  • śmietana 18% [60 ml]
  • kandyzowana skórka z cytryny [3 łyżki]
  • sok z cytryny [2 łyżeczki]

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę, roztopioną margarynę, skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy dokładnie miotełką lub miksujemy mikserem. Gdy składniki będą dobrze wymieszane przelewamy ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą lub mąką formy. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowaną babkę po upieczeniu dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 55 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z budyniem i jabłkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe