Czekoladowa babka lodowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa babka lodowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa babka lodowa

Składniki:

  • cukier [1 szklanka]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • jajka [4 szt.]
  • mąka [1.5 szklanki]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • kakao [3 łyżeczki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • margaryna [150 g]
  • lody czekoladowe [1 kg] (śmietankowe)
  • Lukier

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając pod koniec jajka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać do formy babki, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie odcinamy lekko górę. Środek wydłubujemy za pomocą łyżki tworząc tunel, pozostawiając ok 2cm od brzegów i spodu. Nakładamy loda i ciepłą łyżką ugniatamy. Odkrojony brzeg nakładamy na wierzch i lekko dociskamy. Odwracamy babkę i polewamy lukrem. Smacznego !! Babkę można mrozić.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: rafaello bez pieczenia

Komentarze

  • Radoja, 2012-04-23 23:28:18
    Radoja
    Pomysł fajny, wykonanie wygląda na nietrudne.
    Tylko... nakładamy jednak lody, nie loda..
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta