Miodownik według Alberta

autor: , kategoria: ciasta z masą, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-15
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Miodownik według Alberta
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Miodownik według Alberta

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy jaja, cukier, margarynę, proszek do pieczenia i miód. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, rozwałkowujemy i jedną z nich pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy miód, cukier i posiekane orzechy, podgrzewamy. Masę przekładamy na drugie, nie upieczone jeszcze ciasto. Pieczemy tak jak pierwsze ciasto. Mleko( 1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami jaj i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy. Kasię miksujemy, dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Masę wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy drugą połową ciasta. Odstawiamy na kilkanaście godzin.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem