Miodownik według Alberta

autor: , kategoria: ciasta z masą, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-15
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Miodownik według Alberta
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Miodownik według Alberta

Składniki:

  • margaryna [25 dag]
  • mąka pszenna [50 dag]
  • jajka [3 szt.]
  • cukier [1 szklanka]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • miód [3 łyżki]
  • orzechy włoskie [2 szklanki] (masa orzechowa)
  • miód [3 łyżki] (masa orzechowa)
  • cukier brązowy [3 łyżki] (masa orzechowa)
  • margaryna [12.5 dag] (masa orzechowa)
  • mleko [600 ml] (masa budyniowa)
  • mąka [1 szklanka] (masa budyniowa)
  • cukier [0.5 szklanki] (masa budyniowa)
  • żółtko z jajka [3 szt.] (masa budyniowa)
  • cukier waniliowy [2 łyżeczki] (masa budyniowa)
  • margaryna [12.5 dag] (masa budyniowa)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy jaja, cukier, margarynę, proszek do pieczenia i miód. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, rozwałkowujemy i jedną z nich pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy miód, cukier i posiekane orzechy, podgrzewamy. Masę przekładamy na drugie, nie upieczone jeszcze ciasto. Pieczemy tak jak pierwsze ciasto. Mleko( 1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami jaj i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy. Kasię miksujemy, dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Masę wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy drugą połową ciasta. Odstawiamy na kilkanaście godzin.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z truskawkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem