Ciasto niby tiramisu wg Ilony

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto niby tiramisu wg Ilony
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto niby tiramisu wg Ilony

Składniki:

  • jajka [5 szt.] (ciasto)
  • mąka ziemniaczana [0.5 szklanki] (ciasto)
  • mąka pszenna [1 szklanka] (ciasto)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (ciasto)
  • cukier waniliowy [1 łyżeczka] (ciasto)
  • woda mineralna [5 łyżek] (ciasto)
  • sól [1 szczypta] (ciasto)
  • cukier [1 szklanka] (ciasto)
  • mascarpone [50 dag] (masa)
  • śmietana kremówka [100 ml] (masa)
  • cukier puder (masa)
  • kawa [1 szklanka] (dodatkowo)
  • kakao (dodatkowo)

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka jaj ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka zaś miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę dodając wodę. Ubitą pianę dodajemy do masy żółtkowej. Następnie dodajemy mąki. Wszystkie składniki mieszamy bardzo delikatnie. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy przez około 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu kroimy biszkopt na dwa blaty. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku. Gdy będzie już sztywna dodajemy porcjami mascarpone i delikatnie mieszamy. Biszkopt nasączamy mocnym naparem z kawy, przekładamy 2/3 masy. Wierzch smarujemy pozostałą masą i posypujemy kakao.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)