Domowy pasztet Ilony

autor: , kategoria: z mięs mieszanych, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowy pasztet Ilony
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowy pasztet Ilony

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso gotujemy z włoszczyzną, gdy będzie miękkie wyjmuje, odsączamy. Na patelni rozgrzewamy słoninkę i podsmażamy na niej pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i podsmażamy razem. Mięso kroimy i przepuszczamy dwukrotnie wraz z marchewką przez maszynkę do mielenia mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą. Kaszę manną zalewamy gorącym rosołem i czekamy aż napęcznieje, również przepuszczamy przez maszynkę. Podobnie wątróbkę z cebulką. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą dodając jaja, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia( lub wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką tartą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 60- 75 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem