Rafaello z krówką bez pieczenia

autor: , kategoria: przekąski na zimno, ciasta z masą , dodano: 2012-04-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rafaello z krówką  bez pieczenia
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rafaello z krówką  bez pieczenia

Składniki:

  • MASA główna
  • mleko [2.5 szklanki]
  • żółtko z jajka [3 ]
  • mąka pszenna [2 łyżki]
  • mąka ziemniaczana [3 łyżki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • cukier [1 szklanka]
  • masło [1 kostka]
  • alkohol [2 łyżki] (opcjonalnie)
  • Wierzch
  • śmietana kremówka [0.5 l] ( 30%)
  • cukier puder [2 łyżki]
  • kokos (do posypania)
  • DODATKOWE SKŁADNIKI
  • krakersy [2 op.]
  • masa kr [1 op.] (masa krówkowa )

Przygotowanie:

MASA główna:
W 0,5 szklance mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmieszane żółtka z mlekiem i mąkami, energicznie mieszając, gotując na małym ogniu - powstanie nam budyń. Budyń należy wystudzić.

Masło utrzeć i dodawać stopniowo - po jednej łyżce wystudzony budyń oraz alkohol (jeśli chcemy) powstanie masa.

WIERZCH:

Miksujemy śmietankę z dodatkiem cukru pudru aż powstanie sztywna ubita śmietana.

Tacę wykładamy krakersami (musimy tak rozplanować rozkładanie krakersów aby starczyło na 4 warstwy) , nakładamy połowę masy. Przykrywamy krakersami, rozprowadzamy masę krówkową, ponownie nakrywamy krakersami i rozprowadzamy drugą część masy i nakrywamy ostatnią 4tą partię krakersów. Na ostatnią partię dajemy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Odkładamy w zimne miejsce najlepiej na całą noc!!
W ciągu kilkunastu godzin krakersy namiękają i ciasto nabiera smaku.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: puree z dyni

Komentarze

  • pinaplesss, 2012-08-19 17:07:35
    pinaplesss
    1
    Ciasto przepyszne, teściowa chciała przepis, haha. Trochę jak 3 bit. Ważne, ze szybko sie robi, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Plus za dodanie alkoholu do masy, bo zrobiła sie aż błyszcząca, wcześniej tak nie robiłam.
  • Blobby, 2012-08-20 11:52:22
    Blobby
    Fajny przepis

    Biorę się zaraz za rafaello,uwielbiam krówkę
    Komentarz
  • Gosia X, 2014-02-10 08:35:19
    Gosia X
    Wygląda smakowicie i prosto, na pewno wypróbuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe