Rafaello z krówką bez pieczenia

autor: , kategoria: przekąski na zimno, ciasta z masą , dodano: 2012-04-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rafaello z krówką  bez pieczenia
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rafaello z krówką  bez pieczenia

Składniki:

Przygotowanie:

MASA główna:
W 0,5 szklance mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmieszane żółtka z mlekiem i mąkami, energicznie mieszając, gotując na małym ogniu - powstanie nam budyń. Budyń należy wystudzić.

Masło utrzeć i dodawać stopniowo - po jednej łyżce wystudzony budyń oraz alkohol (jeśli chcemy) powstanie masa.

WIERZCH:

Miksujemy śmietankę z dodatkiem cukru pudru aż powstanie sztywna ubita śmietana.

Tacę wykładamy krakersami (musimy tak rozplanować rozkładanie krakersów aby starczyło na 4 warstwy) , nakładamy połowę masy. Przykrywamy krakersami, rozprowadzamy masę krówkową, ponownie nakrywamy krakersami i rozprowadzamy drugą część masy i nakrywamy ostatnią 4tą partię krakersów. Na ostatnią partię dajemy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Odkładamy w zimne miejsce najlepiej na całą noc!!
W ciągu kilkunastu godzin krakersy namiękają i ciasto nabiera smaku.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • pinaplesss, 2012-08-19 17:07:35
    pinaplesss
    1
    Ciasto przepyszne, teściowa chciała przepis, haha. Trochę jak 3 bit. Ważne, ze szybko sie robi, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Plus za dodanie alkoholu do masy, bo zrobiła sie aż błyszcząca, wcześniej tak nie robiłam.
  • Blobby, 2012-08-20 11:52:22
    Blobby
    Fajny przepis

    Biorę się zaraz za rafaello,uwielbiam krówkę
    Komentarz
  • Gosia X, 2014-02-10 08:35:19
    Gosia X
    Wygląda smakowicie i prosto, na pewno wypróbuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe