Bułeczki razowe

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2012-04-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki razowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki razowe

Składniki:

  • mąka żytnia [1.5 szklanki] (razowa, typ 2000)
  • mąka pszenna [1.5 szklanki] (chlebowa, typ 750)
  • woda [1.5 szklanki] (ciepła, ale nie gorąca)
  • drożdże [7 g] (1 opakowanie instant)
  • cukier [1 łyżeczka]
  • sól [1 łyżeczka]
  • jajka [1 szt.]
  • oliwa z oliwek [2 łyżki]
  • mleko (lub woda, do smarowania bułek)
  • płatki owsiane (pszenne, mak, sezam itp do posypania bułek)

Przygotowanie:

Mąki przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę, oliwę, wbijamy jajo i
całość wyrabiamy około 5 minut ręką, aż ciasto będzie elastyczne.

Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczkę na godzinę.

Wyrośnięte ciasto nabieramy porcjami w dłonie (możemy oprószyć je sobie mąką) i formujemy 10 bułeczek, lekko je spłaszczając.

Układamy je na blasze (troszkę podrosną). Nacinamy na krzyż, smarujemy mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.

Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką na około 20-30 minut.

Bułeczki wstawiamy do nagrzanego na 210 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut.

Studzimy. Zajadamy.

*czas podany bez wyrastania bułeczek (+ 1,5 godziny)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: jagodzianki

Komentarze

  • clo, 2012-08-12 21:44:31
    clo
    1
    Bardzo smaczne bułeczki. Trudno sie powstrzymać przez zajadeniem sie nimi na okrąglo Natomiast dzieląc ta porcję na 10 byłeczeb wychodza one dość małe.
  • La Monica, 2012-08-27 10:29:45
    La Monica
    Tak, sporo mniejsze niż np. kajzerki.
    Komentarz
  • aqua95, 2015-09-14 17:01:36
    aqua95
    bułki smaczne ale ja zamiast drożdzy instant użyłam zwykłych (7gram instant =25 gram zwykłych) i na taką porcję mąki należy użyć dwa razy tyle drożdzy
    poza tym bułeczki pyszne
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2016-11-30 09:24:44
    PatrykLubik
    Bardzo fajnie ostatnio wyszły mi podobne buleczki i robiłam je z mąki szymanowskiej razowej typ chyba 2000
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta