Pierniczki Bożonarodzeniowe

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-12-16
  • Pierniczki Bożonarodzeniowe

Składniki:

Przygotowanie:

Miód, masło, cukier, przyprawy i proszek do pieczenia wrzuć do jednego naczynia i zmiksuj wszystko. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy miodowej.
Następnie stale miksując wsypuj powoli mąkę. Dobrze rozprowadzone ciasto wsadź na noc do lodówki. Musi w niej poleżeć przynajmniej 12 godzin. Następnego dnia wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj go i wycinaj dowolne kształty.
Warto przed wstawieniem pierników do piekarnika zrobić w nich małe otworki zapałką. Dzięki temu nie będziesz miał problemów z późniejszym nawleczeniem ich na wstążeczkę i zawieszeniem ich na choince.
Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20-30 minut. Ostudzone pierniczki warto przystroić używając różnych polew do ciast oraz bakalii: migdałów, orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe