Piernik z bakaliami

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernik z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernik z bakaliami

Składniki:

  • mąka pszenna [50 dag]
  • cukier [20 dag]
  • jajka [5 szt.]
  • miód [20 dag]
  • masło [12 dag]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • śmietana [2 łyżki]
  • rodzynki [5 dag]
  • migdały [5 dag]
  • orzechy włoskie [5 dag]
  • przyprawa korzenna do piernika [2 łyżeczki]
  • marmolada różana
  • kandyzowana skórka z pomarańczy [5 dag]

Przygotowanie:

1. Miód rozgrzać i dodać przyprawę korzenną. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszysta masę. Dodać śmietanę i przestudzony miód. Z białek ubić sztywna pianę. Do masy dodawać na przemian mąkę wymieszaną z sodą i pianę. Wszystkie składniki starannie połączyć.
2. Pod koniec wsypać posiekane bakalie. Przygotowane ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. godziny w temp. 180°C.
3. Gdy ciasto ostygnie przełożyć je marmolada różaną.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Batida na święta!

Komentarze

  • Paula_86, 2012-04-21 22:17:47
    Paula_86
    na jaką wielkość formy są podane proporcje?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką