Śmietanowiec z migdałami

autor: , kategoria: torty , dodano: 2012-04-21
  • Śmietanowiec z migdałami

Składniki:

Przygotowanie:

Puszka mleka skondensowanego słodzonego: wstawiamy do garnka, zalewamy wodą tak, by była cały czas przykryta i gotujemy na b. małym ogniu ok. 3 godziny. Albo wykorzystujemy gotową masę krówkową.

Gotujemy budyń ze składników:
- mleko
- cukier
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy
- jajko.
Po wystudzeniu dodać masło i miksować do uzyskania puszystej masy.

Spód formy (blaszka prostokątna, rozmiar uniwersalny) wyłożyć jedną warstwą krakersów (ciasno jeden przy drugim). Wyłożyć całą masę budyniową. Warstwa krakersów. Masa krówkowa. Warstwa krakersów. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix (można dodać odrobinę cukru ale nie polecam, ponieważ ciasto i bez tego jest bardzo słodkie). Wykładamy całą bitą śmietanę na wiersz krakersów. Na suchej patelni teflonowej delikatnie podprażamy płatki migdałowe (uwaga, nie spalić bo będą smakowały jak spalony słonecznik). Ostudzonymi płatkami posypujemy wierzch bitej śmietany wg uznania. Ciasto musi odstać min. 3 godziny w lodówce przed podaniem.

Zachwyci każdego :) i zadba o każde podniebienie. Bardzo podzielne, bo choć pyszne, jest na tyle słodkie że największe łakomczuchy zjedzą max 2 kawałki na raz ;) Zrobione raz zawsze wraca na mój stół przy większej okazji. Bardzo kaloryczne. Zdjęcia nigdy nie robiłam, ale zrobię i wstawię przy najbliższej okazji.

Smaczności życzę ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem