Krem cytrynowy

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2012-04-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem cytrynowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem cytrynowy

Składniki:

  • cukier [13 dag]
  • żółtko z jajka [3 ]
  • białko z jajka [6 ]
  • cytryna [2 ]
  • żelatyna [1 dag]

Przygotowanie:

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć w dużej misce z cukrem, a gdy już będą dobrze utarte dodać do nich
sok z cytryn. W oddzielnym kubku zalać żelatynę zimną wodą (tak by woda ją przykryła) i odczekać mniej więcej
10 minut aż napęcznieje, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Z 6 białek ubić pianę. Do utartych żółtek dodać (nie za gorącą) żelatynę i wymieszać,
a następnie dodać ubitą pianę z białek. Wyporcjować do pucharków, salaretek czy do czego chcecie i wstawić do lodówki, aż stężeje.

Udekorować plasterkiem cytryny :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z dynią i szpinakiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem