Kremowa zupa z zielonych szparagów z krewetkami

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2012-04-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kremowa zupa z zielonych szparagów z krewetkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kremowa zupa z zielonych szparagów z krewetkami

Składniki:

  • grzaneczki
  • chleb pszenny [3 plastry] (lub kilka kromek bułki paryskiej)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • zupa
  • szparagi [500 g]
  • cebula [1 szt.] (duża )
  • krewetki (mrożone lub takie ze słoika )
  • masło [1 łyżka]
  • wino białe wytrawne [100 ml] (półwytrawne lub wytrawne)
  • woda [800 ml]
  • kostka rosołowa [2 kostki]
  • Crème fraîche light [100 ml]
  • chrzan (opcjonalnie )
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 200 stopni C a pieczywo pokroić w kosteczkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwa z oliwek i wyłożyć na nią pokrojone pieczywo. Posolić grzanki i dodać pieprz. Piec aż się ładnie zarumienią

Jeżeli krewetki są zamrożone należy je odmrozić i osuszyć.

Szparagi umyć, odciąć zdrętwiałe końcówki. Pokroić na małe kawałki, kilka zostawić w całości. Cale szparagi ugotować w lekko osolonej wodzie.

Cebule obrać i drobno posiekać, dużą głęboką patelnie nagrzać. Cebule smażyć na roztopionym maśle. Następnie dodać pokrojone szparagi, białe wino i wodę i kostki rosołowe. Gotować aż szparagi będą miękkie.

Zupkę zmiksować, potem dodać crème fraîche light i wymieszać łyżką, dodać sok z cytryny i pieprz i sól do smaku.

Zupkę posypać na talerzu całymi szparagami, krewetkami, grzankami, tartym chrzanem i można tez dodać "kleks" crème fraîche.

Czas przygotowanie 15-20 min




Bez crème fraîche zupka również jest smaczna, dobrze gdy szparagów jest troszkę więcej niż 500 gram. Po za tym ja krewetki podsmażam zaledwie chwilkę na masełku, ponieważ nie lubię tego ostrego smaku i zapachu "surowych krewetek" .

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa jarzynowa

Komentarze

  • jamestown, 2012-05-08 01:00:57
    jamestown
    Krewetki, szparagi i kostka rosolowa? Moze jeszcze troche Vegety?

    Kurcze, jak mozna bezczescic krewetki wstretna kostka?
    Komentarz
  • ewelline, 2012-05-11 16:37:56
    ewelline
    Jak ktoś nie chce używać kostki rosołowej lub skoncentrowanego buliony w innej postaci to niech jej nie używa można zrobić własny bulion tylko to już nie będzie zupka w 15 minut.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem