Gulasz paprykowy

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia węgierska , dodano: 2012-04-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz paprykowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz paprykowy

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka lub indyka pokroić w kostkę (do tego przepisu nadaje się też tzw. mięso gulaszowe z indyka), zasypać dwiema łyżkami papryki słodkiej, odstawić na godzinę-dwie.

Paprykę przekroić na pół, oczyścić, podpiec w piekarniku (około 15 minut w 180 stopniach). Zostawić do wystygnięcia, żeby się nie poparzyć przy krojeniu.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.

Cebulę pokroić na 3 części, a następnie w cienkie plastry. Usmażyć na łyżce oliwy (nie dawać więcej oliwy, bo gulasz będzie za tłusty) do zeszklenia, następnie wrzucić mięso. Gdy zacznie puszczać soki, zawartość patelni przełożyć do garnka i zalać połową bulionu. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotować 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać resztę bulionu. Wsypać resztę papryki, doprawić pieprzem. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Nie należy w tym przepisie używać innych przypraw, niż słodka papryka (lub trochę ostrej, jeśli ktoś lubi pikantne dania) i pieprz, ponieważ gulasz ma za zadanie wydobyć naturalny smak mięsa drobiowego, pomidorów i papryki.

Jest to danie lekkie, ale jednocześnie bardzo sycące.

Życzę smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe