Leniwe pierogi mojej babci

autor: , kategoria: pierogi, kuchnia polska , dodano: 2012-04-25
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Leniwe pierogi mojej babci
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Leniwe pierogi mojej babci

Składniki:

Przygotowanie:

Niekawaśny, świeży ser, dobrze odciskamy i przecieramy przez sito lub przepuszczamy przez maszynkę (ja użyłam 3 razy praski do ziemniaków). Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy ser, żółtka, miękkie masło, sól i ugniatamy rękami na jednolita masę. W misce ubijamy białka na sztywno i łączymy je z zagniecionym ciastem. Konsystencja będzie dosyć rzadka, trzeba sporo podsypywać mąką, ale nie za dużo, bo pierogi będą twarde.

Przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i formujemy gruby wałek o średnicy 3 cm, spłaszczamy go dłońmi, tępą stroną noża nacinamy krateczkę i kroimy w skośne kawałki o szerokości 2-3 cm. Leniwe wrzucamy partiami do wrzątku na osoloną wodę, mieszamy delikatnie, czekamy aż się zagotują i jeszcze 2 minuty gotujemy na wolnym ogniu. Wybieramy łyżką cedzakową na talerze.

Polewamy masłem zrumienionym z bułką tartą i posypujemy cukrem (wg gustu). Można podać je również z gęstą śmietaną.

Smacznego!

*dla 4 osób

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • MisiaKos, 2012-05-11 13:49:24
    MisiaKos
    Masz super przepisy ten tez na pewno wyprobuje
    Komentarz
  • Pjerniczek, 2015-09-29 18:42:54
    Pjerniczek
    0
    Strasznie nie lubię, jak na kluski mówi się pierogi. Pierogi mają farsz. A leniwe są kluskami. Przepis wypróbuję - najbardziej lubię swoje, ale chętnie przekonam się, jak wyjdą w tej wersji.
  • B l a i r, 2015-11-05 13:40:01
    B l a i r
    0
    Też mnie irytuje nazywanie leniwych pierogami. Jak dla mnie to typowe kluski. Pierogi to pierogi, to nadzienie zawinięte w ciasto. Tak samo irytuje mnie, jak niektórzy mówią pierogi po wiejsku, po rusku, po lubelsku.

    Do tej pory robiłam leniwe z dodatkiem ziemniaków. Te też są pyszne I pomijając nazewnictwo... Micha mi się cieszy jak widzę, że są to leniwe na słono nie na słodko. Polecam.
  • PatrykLubik, 2016-11-30 09:26:46
    PatrykLubik
    uwiebiam takie kluski pod każdą postacią, z serkiem i bułką tartą mogę jeść codziennie, jeszcze ostatnio robiłem z mąki ekologicznej z Polskich Młynów i byłem bardzo zadowolony
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe