Sałata obiadowa

autor: , kategoria: surówki, sałatki , dodano: 2012-04-30
  • Sałata obiadowa

Składniki:

  • sałata lodowa [1 główka]
  • jajka [3 szt.] (gotowane na twardo)
  • śmietana [1 op.] (najlepiej w woreczku)
  • cukier (jeżeli dodamy łyżeczkę kwasku to proponuję 1,5 łyżki curku)
  • kwasek cytrynowy [1 ] (lub cytryna)

Przygotowanie:

Sałatę myjemy i rozrywamy do miski. Po ugotowaniu jajek i ostudzeniu, oddzielamy białko od żółtka - białko kroimy w kostkę. Żółtko miażdżymy widelcem w dużym kubku, dodajemy śmietany (ja dodaję ponad połowę do większego kubka), łyżeczkę kwasku cytrynowego i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. następnie dodajemy do sałaty białko i sos powstały z żółtek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Najlepiej podawać do obiadu - sałata wychodzi wyśmienita!

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka Caprese w miseczkach z ciasta francuskiego

Komentarze

  • waniliowy_dzem, 2014-01-07 19:24:16
    waniliowy_dzem
    0
    Potwierdzam przepysznosc tej salaty
    Ja jednak robie ja odrobine inaczej - bez kwasku oraz cukru.
    Daje 4 gwiazdki, poniewaz przepis jest super, jednak brakuje zdjecia

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem