Szarlotka na cieście francuskim

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, dodano: 2012-05-02
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim

Składniki:

Przygotowanie:

Szarlotka, to może w tym przypadku za mocne słowo, może pasuje bardziej placek lub tarta, lecz nie zmienia faktu, że robi się ją szybko i jest banalna w wykonaniu. Świetna np. na piknik :)

Zaczynamy od "purée" z jabłek. Obieramy 4 jabłka, wycinamy gniazda z nasionami i kroimy w plasterki. Przekładamy je do miski, dodajemy cynamon i cukier (ilość zależy od jabłek, ja miałam kwaśne, więc dodałam 3 łyżki cukru). Dokładnie mieszamy. Na dużej patelni lub w garnuszku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Dusimy do momentu aż zmiękną. Studzimy. Pozostałe jabłko traktujemy jak poprzednie, lecz kroimy je w bardzo cienkie plasterki.

Wykładamy blaszkę ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem. Przekładamy do niej "purée" z jabłek, a na górę w dowolny sposób układamy plasterki jabłka. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem.

Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 200C, do zarumienienia ciasta (zalezy od piekarnika).

Podgrzewamy dżem (musi być jak woda) i pod koniec pieczenia smarujemy nim wierzch ciasta. Jabłuszka nie będą suche i powstanie glazura, dzięki której nasza szarlotka będzie pięknie błyszczeć.

Smacznego!!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Marlena30, 2012-05-02 08:24:02
    Marlena30
    Szarlotka wygląda bajecznie, ja często z braku czasu używam jabłek prażonych Chira z Lidla, wystarczy dodać cynamon, polecam
    Komentarz
  • sabiii, 2013-10-20 18:58:55
    sabiii
    0
    Zrobiłam dzisiaj. Pycha. Od razu z córką zjadłyśmy pół blaszki
  • peach_passion, 2013-11-02 09:25:38
    peach_passion
    0
    wyszła przepyszna
  • dziewczyna00, 2013-11-10 11:28:19
    dziewczyna00
    0
    Pyszna!! I co najważniejsze nie wymaga dużego nakładu pracy
  • Korah, 2013-12-10 00:29:00
    Korah
    0
    Robię bardzo podobnie, tyle, że kroję ciasto przed pieczeniem na mniejsze prostokąciki. Nigdy nie nakłuwałam ciasta fr, spróbuję nastepnym razem.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    makaron z warzywami i fetą
  • Mniam: 9
    Mus czekoladowy - najprostszy!
  • Mniam: 1
    Czekoladowy makaron
  • Mniam: 1
    Sernik Jagodowy

Zamknij