Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Szarlotka na cieście francuskim

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-05-02
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka na cieście francuskim

Składniki:

Przygotowanie:

Szarlotka, to może w tym przypadku za mocne słowo, może pasuje bardziej placek lub tarta, lecz nie zmienia faktu, że robi się ją szybko i jest banalna w wykonaniu. Świetna np. na piknik :)

Zaczynamy od "purée" z jabłek. Obieramy 4 jabłka, wycinamy gniazda z nasionami i kroimy w plasterki. Przekładamy je do miski, dodajemy cynamon i cukier (ilość zależy od jabłek, ja miałam kwaśne, więc dodałam 3 łyżki cukru). Dokładnie mieszamy. Na dużej patelni lub w garnuszku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Dusimy do momentu aż zmiękną. Studzimy. Pozostałe jabłko traktujemy jak poprzednie, lecz kroimy je w bardzo cienkie plasterki.

Wykładamy blaszkę ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem. Przekładamy do niej "purée" z jabłek, a na górę w dowolny sposób układamy plasterki jabłka. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem.

Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 200C, do zarumienienia ciasta (zalezy od piekarnika).

Podgrzewamy dżem (musi być jak woda) i pod koniec pieczenia smarujemy nim wierzch ciasta. Jabłuszka nie będą suche i powstanie glazura, dzięki której nasza szarlotka będzie pięknie błyszczeć.

Smacznego!!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • Marlena30, 2012-05-02 08:24:02
    Marlena30
    Szarlotka wygląda bajecznie, ja często z braku czasu używam jabłek prażonych Chira z Lidla, wystarczy dodać cynamon, polecam
    Komentarz
  • sabiii, 2013-10-20 18:58:55
    sabiii
    0
    Zrobiłam dzisiaj. Pycha. Od razu z córką zjadłyśmy pół blaszki
  • peach_passion, 2013-11-02 09:25:38
    peach_passion
    0
    wyszła przepyszna
  • dziewczyna00, 2013-11-10 11:28:19
    dziewczyna00
    0
    Pyszna!! I co najważniejsze nie wymaga dużego nakładu pracy
  • Korah, 2013-12-10 00:29:00
    Korah
    0
    Robię bardzo podobnie, tyle, że kroję ciasto przed pieczeniem na mniejsze prostokąciki. Nigdy nie nakłuwałam ciasta fr, spróbuję nastepnym razem.
  • markopol, 2015-11-13 17:05:25
    markopol
    0
    .Dostałem już paczke, odwiedził mnie kurier i przywiózł mi nowy SMART TV.
    Kupiłem go za 219 złotych na stronie :

    http://www.piurl.net/aukcje

    I właśnie dlatego polecam wam wszystkim, bo z moich obserwacji wynika, że można zaoszczędzić około 90%

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem