Pieczone szaszłyki z mięsa mielonego i cukinii

autor: , kategoria: z drobiu, potrawy z grilla , dodano: 2012-05-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone szaszłyki z mięsa mielonego i cukinii
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone szaszłyki z mięsa mielonego i cukinii

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać jajko i przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Zagęścić bułką tartą.
Cukinie umyć, pokroić na grubsze plasterki, posypać obficie ziołami prowansalskimi.
Z mięsa formować małe kulki (pamiętać że podczas pieczenia skurczą się) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obok rozłożyć plasterki cukinii- dobrze ją skropić jeszcze oliwą.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celcjusza – piec z termo obiegiem.
Cukinia powinna być dobra po ok. 20 minuta, mięso powinno piec się ok. 40 minut- najlepiej sprawdzać i uważać by nie spalić cukinii.
Upieczone mięso i cukinie nadziewać na długie wykałaczki. Podawać z ulubionym sosem.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Marlena30, 2012-05-09 15:50:28
    Marlena30
    Wyglądają super, jak w weekend będzie ładna pogoda to na pewno wypróbuję a dziś w Lidlu widziałam takie ładne cukinie..
    Komentarz
  • Krysia798, 2012-05-11 11:40:07
    Krysia798
    Kupiłam już mieloną łopatkę w Lidl aby zrobić te szaszłyki na grillu ,wyglądają rewelacyjnie i na pewno tak smakują.
    Komentarz
  • ewelline, 2012-08-17 17:43:46
    ewelline
    1
    Robiłam takie dawno temu, oczywiście dobre!! Warto dorzucić coś więcej na szaszłyk, ja tak przynajmniej wole

    W składnikach podałaś majeranek a w sposobie przygotowaniu zioła prowansalskie a zioła prowansalskie to dużo więcej niż majeranek bo to mieszanka wielu ziół i smak jest całkowicie inny. Oczywiscie każdy doprawia czym lubi, ale składniki powinny się zgadzać z tym co piszesz niżej.
  • judyta_miel, 2012-08-20 14:01:30
    judyta_miel
    ciekawy przepis, na pewno wypróbuje jeszcze w tym roku, bo muszę wreszcie coś zmienić w grillowym menu. wpadłam na przepis na krewetki z grilla, ale troche się obawiam, jak się zachowają na grillu? nie będą twarde? próbowaliście? byłabym wdzięczna za opinie. http://owocemorza.blogspot.com/2012/08/szaszyki-z-krewetkami-ananasem-i.html
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem