Łosoś w sosie muślinowym ze szparagami i pomarańczową cykorią

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2012-05-10
  • Łosoś w sosie muślinowym ze szparagami i pomarańczową cykorią

Składniki:

Przygotowanie:

Łososia pokroić na kawałki wielkości 5 x 5
cm, oprószyć solą i piec 6 minut w
temperaturze 210°C.
Cykorię przekroić wzdłuż na pół, usunąć
wierzchnie liście, posolić i usmażyć na
patelni, co jakiś czas podlewając sokiem
pomarańczowym.
Ogórka obrać, odkroić końcówki. Rzodkiewki
i ogórka pokroić w cienkie plasterki
używając obieraczki do warzyw, a następnie
umieścić w wodzie z lodem na 15 minut.
Żółtka ubijać na parze, dodając stopniowo
podgrzane wino, sok z cytryny, sól i biały
pieprz. Całość ubijać do momentu
zgęstnienia sosu. Następnie cienkim
strumieniem dodawać ciepłe klarowane
masło.
W drugiej misce ubić na sztywno pianę i
delikatnie połączyć z przygotowanym
sosem.
Szparagi obrać, ugotować w osolonej
wodzie z dodatkiem cukru i krótko
zahartować w wodzie z lodem.
Selera ugotować do miękkości, odcedzić,
doprawić masłem, śmietaną, solą i
pieprzem, zmiksować na purée.
Na talerzach ułożyć po dwa plastry ogórka i
dwie połówki duszonej cykorii. Na
warzywach ułożyć łososia i szparagi, całość
obficie polać sosem muślinowym. Pozostałe
plasterki ogórka pokroić w drobną kostkę.
Łososia ze szparagami i sosem muślinowym
podawać z purée selerowym. Talerz
udekorować plastrami rzodkiewki, a na nich
ułożyć nich mini porcje pokrojonego w
kosteczkę ogórka.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem