Spaghetti z bakłażanem

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2012-05-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z bakłażanem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z bakłażanem

Składniki:

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w drobną kostkę, posolić i zostawić na durszlaku na 1 godzinę. Po upływie tego czasu bakłażana przepłukać i osuszyć na bibułce.

Pokroić w kostkę paprykę, posiekać cebulę. Bakłażana, paprykę i cebulę podmażyć na oliwie w dużym rondlu, dodać czosnek, naciętą paryczkę chili (może być również 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub 1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek - polecam pastę węgierską Rolnik), bazylię i smażyć jeszcze ok. 30 sekund.

Dodać pomidory, dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut, następnie odkryć i gotować na wolnym ogniu. Po 5 minutach dodać posiekane fileciki anchois i kapary (połowę kaparów można zastąpić posiekanymi czarnymi oliwkami), gotować kolejne 5 minut. Doprawić solą do smaku, dodać natkę, po 30 sekundach zgasić gaz.

Makaron ugotować z łyżką oliwy tak, aby był aldente. W misce makaron połączyć z łyżką gotowego sosu. Można podawać z tartym parmezanem.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Marlena30, 2012-05-14 11:49:33
    Marlena30
    Uwielbiam spaghetti ale takiego z bakłażanem jeszcze nie jadłam, a że uwielbiam nowości to na pewno spróbuję, ostatnio kupowałam w Lidlu makaron Combino bardzo smaczny, do spaghetti super
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem