Sos czosnkowy
Składniki:
- jogurt naturalny [150 g]
- majonez winiary (3-4 łyżki)
- ogórek konserwowy (1 nie duży)
- czosnek (2-3 ząbki)
- pieprz czarny (nie żałować ale z rozsądkiem)
- koperek (szczypta-dwie, do smaku)
- zioła prowansalskie (szczypta do smaku)
- sól, cukier (do smaku)
Przygotowanie:
Wielokrotnie zmieniałem skład mojego ulubionego sosu do pizzy, którego sposób przygotowania poznałem pracując w pizzerii. Podstawy takie jak majonez, jogurt i czosnek pozostają nie zmienione. Pozostałe składniki pojawiły się na drodze eksperymentowania i porównywania z sosami z innych pizzeri. Przez długi czas nie wyobrażałem sobie mozliwości zmiany tej receptury, ale z czasem przyzwyczajamy się zbytnio, nudzi nas coś co znane, bądź poprostu zmieniają się smaki i przyzwyczajenia.
Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy rozgnieciony, bądź starty na tarce czosnek, majonez, bardzo drobno posiekany i zmiażdżony ogórkek konserwowy i łączymy wszystkie składniki mieszając. Po wymieszaniu dodajemy koperek, zioła, pieprz, cukier oraz odrobinę soli. Znowu mieszamy i próbujemy, w razie konieczności jeszcze doprawiamy.
I to wszystko. Pamiętam jakież było moje zaskoczenie kiedy poznałem skład swojego ulubionego sosu podczas pracy. Jak to? To tylko jogurt z majonezem i czosnkiem i takie dobre? A, no tak. Do tego koleżanka sypała dośc sporo pieprzu, aż się robiło czarne na powierzchni, ale po dokładnym wymieszaniu nikął on w sosie tworząc na nim maleńkie kropeczki, a smak? -o to chodziło, pycha! Jak już wspominałem sam zmainiłem nieznacznie ten przepis, chociaż często wracam do podstawowej wersji, bo jak wiadomo to co proste nieraz jest najlepsze :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy
Komentarze