łosoś na parze

autor: , kategoria: ryby, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-18
  • łosoś na parze

Składniki:

  • łosoś [1 plaster] (dzwonek łososia (opcjonalnie każda inna rybka))
  • cebula [1 główka]
  • czosnek [3 ząbki] ((jeden do ryby, dwa do sosu))
  • mrożonka - mieszanka warzywna [1 ] ((opcjonalnie w sezonie ulubione świeże warzywa))
  • jogurt naturalny [1 ] (opcjonalnie grecki)

Przygotowanie:

Parownik przy przygotowaniu tego obiadu jest KONIECZNY.
Rybę nasmarowaną ulubioną przyprawą do ryb zawijamy szczelenie w sreberko z pokrojoną cebulą, pokrojonym w kostkę bądź wyciśniętym ząbkiem czosnku. Polecam rybę skropić kilkoma kroplami cytryny.
Na drugi poziom wrzucamy warzywa z paczki albo jakiekolwiek inne ulubione (żeby było szybciej polecam również sreberko).
Nastawiamy parownik na jakieś 20 min. W tym czasie do jogurtu naturalnego wciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy zioła prowansalskie (pokruszyc przed dodanie w palcach), sól i pieprz.
Obiad gotowy. Można podawać z grzankami, chrupkim pieczywem, macą.
Parownik o tyle jest wygodny, że nie musimy nad nim stać i pilnować żeby się nie przypalilo czy wykipiało.
Jeśli nie posiadasz parownika alternatywą są nakładki na garnek, ale mimo wszystko polecam zainwestować (bardzo przydatne urządzenie :) )

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Zadanie konkursowe - konkurs Hortex - Elżbieta Żołek

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta