3 BIT

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-05-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 3 BIT
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 3 BIT

Składniki:

Przygotowanie:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem.
Masę krówkową podgrzać w garnuszku, mieszając przez cały czas.
Układamy w formie 1 warstwę herbatników i wylewamy gorącą masę.
układamy następna warstwę herbatników i robimy budyń:

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrem i masłem,
1 szklankę mleka miksujemy z jajkami i mąką,
...wlewamy ją do gorącego mleka.
Gotować ok. - 2-3 minuty, energicznie mieszając,

Na herbatniki wylewamy gorący budyń.
Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Całość wkładamy na całą noc do lodówki.

Bita śmietana:
Rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny w 250ml ciepłej wody.
Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, rozpuszczoną żelatynę: Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Inspire, 2012-05-19 15:32:40
    Inspire
    1
    Masa krówkowa raczej nie wymaga podgrzewania, nawet jeśli są grudki, to w tten sposób nie da się ich usunąć.
    Oprócz tego przepis bardzo fajny, czesto mam coś takiego w domu
  • Incomprehensible, 2012-05-20 06:45:05
    Incomprehensible
    Masę prosto z puszki raczej ciężko rozsmarować dlatego ją wcześniej podgrzewam
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-05-23 21:49:03
    pinaplesss
    2
    Bardzo dobre, szybko się robi i estetycznie wygląda (a przepis banalny). Mega słodkie, lepiej nie przesładzać budyniu i bitej śmietany, kajmak robi swoje. Moim łasuchom smakowało
  • Incomprehensible, 2012-05-29 11:22:55
    Incomprehensible
    Dokładnie jest baaardzo słodkie, ja za pierwszym razem trochę przesadziłam, ale i tak poszło w 1 dzień. ;D
    Komentarz
  • marta200, 2012-08-25 10:57:16
    marta200
    0
    Super przepis, trochę górna warstwa mi nie wyszła ale położyłam na wierzch twarożek, nastepnym razem zrobię z żelatyną. Masę krówkową zrobiłam z dwóch smaków kajmakowego i czekoladowej.Bardzo słodkie
  • imitate, 2012-10-13 12:59:14
    imitate
    0
    Bardzo fajny przepis Tylko mam pytanie, co robicie, żeby ta masa kajmakowa nie wyciekła Wam spod spodu herbatników? Od razu mówię, że nie dałam jej dużo.
  • Incomprehensible, 2012-10-22 09:20:00
    Incomprehensible
    Nie wiem mi masa nie wycieka, nie robię z nią nic specjalnego, jest dosyć gęsta/ zastygnięta jak wyciągam ciasto. może za krótko trzymasz w lodówce?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe