Rogaliki z ciasta krucho - drożdżowego

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2012-05-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki z ciasta krucho - drożdżowego
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki z ciasta krucho - drożdżowego

Składniki:

  • mąka (pół kilograma)
  • margaryna [1 kostka]
  • cukier (1 garść)
  • drożdże [5 dag]
  • śmietana (4 łyżki)
  • jajka
  • marmolada (lub inne nadzienie)

Przygotowanie:

Do kubka wspypujemy drożdże, śmietanę i jajko. Mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Na stolnicę wsypujemy mąkę,cukier i margarynę. Siekamy nożem, aż zaczną powstawać grudki. Następnie dodajemy zawartość kubka i zagniatamy ciasto. Gdy będzie już gładkie i jednolite dzielimy je na mniejsze kawałki, formujemy z nich kulki (wyjdzie ich ok. 10-15, zależy jakiej wielkości chcemy mieć później rogaliki) i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy kulki i każdą kroimy na 8 równych trójkątów. Następnie na każdy kładziemy nadzienie i zawijamy jak rogaliki. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 170*C.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: biszkopt z truskawkami, bitą śmietaną i galaretką

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe