Łatwe ciasto marchewkowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane, jarskie i wegetariańskie , dodano: 2012-05-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwe ciasto marchewkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwe ciasto marchewkowe

Składniki:

Przygotowanie:

Najpierw trzeba obrać marchewki i zetrzeć je na drobnej tarce. Można też od razu zetrzeć skórkę cytryny. Szafran dodałam też do marchewki, żeby trochę nasiąkł. Z białek jajek ubić pianę, żółtka można na razie wrzucić do marchewki. Przesiać do miski obie mąki, dodać do nich proszek do pieczenia ( według proporcji na opakowaniu, plus jeszcze trochę, na ciężar marchewki) Dosypać cukier, dolać olej i marchewkę z żółtkami i skórką cytryny. Dodać też przyprawy, dość sporo ale generalnie według uznania. Na końcu wymieszać wszystko mikserem i połączyć z pianą z białek. Jeżeli ciasto jest za gęste ( wszystko zależy od soczystości marchewki) można dolać odrobinę wody lub mleka. Jeżeli za wodniste- dosypać mąki. Piec ok 40 minut w temp. ok. 200 stopni w foremce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
W czasie, gdy ciasto się piecze możemy przygotować krem. Serek ricotta zmiksować z kilkoma łyżeczkami miodu. Ot i tyle. Ale aromat ciasta będzie świetnie pasował do smaku miodu. Gdy ciasto jest upieczone i wystygło, kroimy je na dwie części. Przekładamy kremem i odrobiną jagód dla kontrastu. Wierzch smarujemy odrobiną kremu, posypujemy cynamonem i dekorujemy jagodami. Smacznego! Więcej na moim blogu http://u-l-la.blogspot.com/

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem