Kawa po meksykańsku

autor: , kategoria: napoje bezalkoholowe, kuchnia meksykańska , dodano: 2012-05-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kawa po meksykańsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kawa po meksykańsku

Składniki:

  • kawa [2 szklanki] (czarna, mocny wywar)
  • sos czekoladowy [2 łyżki]
  • cukier brązowy [2 łyżki] (lub mniej, wg gustu)
  • cynamon (ćwierć łyżeczki)
  • gałka muszkatołowa [1 szczypta]
  • śmietana kremówka [0.5 szklanki]

Przygotowanie:

Kawa, która może być także deserem, pycha!
Śmietanę ubić trzepaczką lub mikserem, pod koniec ubijania dodać sos czekoladowy, cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej oraz cukier trzcinowy.
Jeżeli nie ma się sosu czekoladowego, to można stopić kilka kostek czekolady na małym ogniu z 2 łyżkami śmietanki.
Wlać gorącą kawę, całość lekko wymieszać, przelać do szklanek, posypać cynamonemi lub wiórkami czekolady, można też udekorować bitą śmietaną.
Tradycja mówi, że do kawy po meksykańsku dodaje się także kieliszeczek tequili, ale czy to będzie wersja alkoholowa czy bez, zależy od Was:)
Z podanych proporcji wyszły mi 2 szklanki o pojemności ok. 0,3 litra.
Smacznego!

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Zdrowe przekąski: top 9 według Polki.pl

Komentarze

  • damnnn, 2014-04-06 10:15:55
    damnnn
    0
    wygląda pysznie
  • flybadangel, 2014-08-12 01:01:25
    flybadangel
    0
    wygląda i pewnie smakuje pysznie .Jestem wielkim miłośnikiem kaw. Ale nie moge sobie pozwolić na tyle kalorii ;PP

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe