Panzanella - lato o smaku Toskanii

autor: , kategoria: Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panzanella - lato o smaku Toskanii
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panzanella - lato o smaku Toskanii

Składniki:

  • pomidory [6 szt.]
  • skruszony 1-dniowy chleb orkiszowy [1 szklanka]
  • cebula biała [2 szt.] (cebulki średniej wielkości)
  • ogórek zielony [2 szt.] (przeciętnej długości ogórki)
  • oliwa z oliwek [4 łyżki]
  • ocet z czerwonego wina [1.5 łyżki]
  • bazylia (kilka listków)
  • pieprz kolorowy (do smaku)

Przygotowanie:

W przygotowaniu panzanelli - toskańskiej sałatki chlebowo-warzywnej nie ma wielkiej filozofii, dlatego jej zrobienie nigdy nie zajmuje mi dużo czasu. Po prostu...

- kroimy pomidory tak, żeby kawałki były spore, ale zarazem swobodnie mieściły się w buzi ;)
- cebulkę kroimy w cienkie plasterki
- ogórki obieramy ze skróki i kroimy w kostkę
- dodajemy pozostałe składniki - ocet, oliwę, przyprawy i...
... mieszamy razem wszystkie składniki, a przed spożyciem wstawiamy na chwilę sałatkę do lodówki.

sałatka jest tania w przygotowaniu, poza tym - robi się ją bardzo szybko. Kiedy jestem zmęczona po całym dniu pracy i naprawdę nie mam ochoty gotować dla siebie i chłopaka absolutnie nic konkretnego - wybieram panzanellę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: gnocchi

Komentarze

  • 92ana, 2015-07-20 11:02:58
    92ana
    Wygląda bardzo apetycznie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką