Szparagi w szynce parmeńskiej w roladce z kurczaka

autor: , kategoria: Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szparagi w szynce parmeńskiej w roladce z kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szparagi w szynce parmeńskiej w roladce z kurczaka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szparagi w szynce parmeńskiej w roladce z kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szparagi w szynce parmeńskiej w roladce z kurczaka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szparagi w szynce parmeńskiej w roladce z kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szparagi w szynce parmeńskiej w roladce z kurczaka

Składniki:

  • szparagi [1 op.] (zielone lub białe)
  • szynka parmeńska [1 op.]
  • pierś kurczaka [2 ] (2 pojedyńcze)
  • musztarda [5 łyżek] (Musztarda francuska( z kuleczkami gorczycy))
  • śmietanka [150 ml] (Śmietanka najlepiej 18%,może być 30 %)
  • sól - płaska łyżeczka [1 łyżeczka]
  • pieprz czarny [1 łyżeczka]
  • oliwa z oliwek [2 łyżeczki]

Przygotowanie:

-Na dużym blacie przygotowujemy wszystkie składniki.
1.Na desce rozbijamy na cienkie plastry piersi z kurczaka( najlepiej przez folię,nie będzie wtedy chlapać),piersi nacieramy oliwą z oliwek,solimy oraz pieprzymy do smaku.

2.Następnie zabieram się za szparagi.Odcinamy końcówki które są łykowate.Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy przygotowane Szparagi.Białe gotujemy około 7 minut,zielone gotują się dłużej około 12 minut ale cały czas sprawdzaj stan widelcem-nie mogą się rozpadać.

3.Piekarnik nagrzewamy do 190C,po czym przygotowujemy dressing.
Do miseczki wrzucamy 5 dużych łyżek musztardy francuskiej,150ml śmietanki,mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

4.Kiedy szparagi będą ugotowane,wyjmujemy je na talerz i przygotowujemy płaską formę lub blachę.

5.Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią.

6.Kładziemy na niej rozbitą pierś z kurczaka którą smarujemy przygotowanym wcześniej sosem a w środek wkładamy szparagi.Obwijamy szparagi piersią w roladkę.Kiedy roladka jest gotowa,całość zawijamy w plaster smakowitej szynki parmeńskiej.Układamy na tacy i całość polewamy odrobiną sosu.

UWAGA! Zostaw trochę sosu do polania roladek,które zostaną polane przed samym podaniem.

7.Roladki pieczemy około 20 minut w temp.190C.

8.Doglądaj je cały czas.Po 20 minutach wyjmij i polej sosem.

Do podania najlepiej z puree i rukolą z octem balsamicznym.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Mariola Bojarska-Ferenc, konkurs

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką