Cannelloni ze szpiankiem

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2009-10-24
  • Cannelloni ze szpiankiem

Składniki:

Przygotowanie:

Świeży szpinak dokładnie opłukać, usunąć ogonki i dusić do miękkości, mrożony rozmrozić i dusić do chwili, aż wyparuje woda. Przed końcem duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny. Gałkę najlepiej samemu zetrzeć, żeby była mocno aromatyczna. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach i wymieszać z nieco przestudzonym szpinakiem.
Cannelloni ugotować wg przepisu na opakowaniu al dente, delikatnie odsączyć na dużym sicie i przelać zimną wodą. W każdą rurkę włożyć przygotowany farszem i wkładać je do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Następnie obłożyć wiórkami masła i pokrojonym w kostki serem pleśniowym.
Zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • beata_1988, 2009-12-17 11:35:32
    beata_1988
    6
    Tak Tak tak! cannelloni ze szpinakowym farszem pycha!
    Zecydowanie wole farsz ze świeżego szpinaku bo ze sklepu mrożony jest zbyt rozdrobniony, taka ciapka wychodzi, a świeży jest o niebo lepszy, ew może być zamrożony ale w listkach (sama wyhodowałam sobie na grządce późną wiosną i mam jeszcze kilka woreczków, do farszu polecam ser morski, jest taki pikantniejszy niż gouda, bardziej słony ale uwaga żeby nie przesolić farszu! ja na wierzchu układam jeszcze różyczki obgotowanego brokuła i posypuje serem pychota
  • Eowina1818, 2009-12-19 12:21:29
    Eowina1818
    uwielbiam szpinaczek!
    Ten przepis wygląda bardzo apetycznie!
    Komentarz
  • black-bubu, 2009-12-20 00:42:56
    black-bubu
    Wszędzie szukałam tego przepisu ! Jadłam tylko raz to danie, jest wyjątkowe Muszę je wypróbować sama.
    Komentarz
  • fionka88, 2010-01-08 01:38:33
    fionka88
    o Matko!!!!!!! jak to przepysznie wygląda!!! Ja jestem głodna !! hahahah Świetny przepis!!!
    Komentarz
  • Mijalea, 2010-01-09 12:56:48
    Mijalea
    Na pewno wyprobuje! To danie idealne dla podniebienia mojego meza
    Komentarz
  • earring, 2010-02-01 17:56:49
    earring
    1
    Pycha!! Jadłam bardzo podobne, ale następnym razem dodam też te dodatki co są tu
  • hederahelix, 2010-02-01 19:01:47
    hederahelix
    uwielbiam, ale nie odwazyłam się robić, teraz chyba spróbuję wg Twojego przepisu-pięknie wygląda!!!
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-11 17:51:18
    Berlinianka
    2
    Bardzo fajny przepis. Świeży szpinak ciężko teraz dostać, ale taki faktycznie lepszy. Mrożonki są rozdrobnione jak zmielona trawa. Warto latem samemu mrozić lekko posiekane listki, albo nawet całe.
    Trzeba tylko uważać z gałką, zwłaszcza ścieraną własnoręcznie, bo BARDZO ŁATWO sprawić, że zdominuje smak, ale odrobinka tylko polepsza i uwydatnia
  • Sandra89, 2010-02-17 14:50:58
    Sandra89
    1
    Niebo w gębie
  • AnusiaPn, 2010-02-17 23:12:56
    AnusiaPn
    po składnikach już wiem że będzie to istne cudeńko wszystko co kocham
    Komentarz
  • Susanna, 2010-03-17 13:54:04
    Susanna
    Przecież jest szpinak w listkach, mrożony, z Hortexu. Wcale nie jest rozdrobniony. W każdym razie kolejne danie które dodaję do ulubionych i które muszę wypróbować. Uwielbiam szpinak, samo zdrowie
    Komentarz
  • Juliszka, 2010-03-25 20:02:14
    Juliszka
    1
    Polecam dodanie wina białego - najlepiej włoskiego, bogatego w aromat.

    Lubię również wersję z twarogiem zmieszanym ze szpinakiem. Nie przekonuje mnie do końca gałka jako przyprawa w tym przypadku, muszę spróbować
  • aleksandrettaa, 2010-04-09 13:28:24
    aleksandrettaa
    1
    Właśnie takiego przepisu szukałam. Od jakiegoś czasu przymierzam się do cannelloni i nie wiedziałam czym je "nafaszerować", a szpinak kocham. Patrzę na zdjęcie i ślinka mi leci na myśl o połączeniu makaronu ze szpinakiem. Chętnie widziałabym do tego dodatek sosu pomidorowego.
  • Cogata, 2010-04-16 16:14:38
    Cogata
    szpinak, kocham! tak jak napisała Juliszka, do tego białe wino i obiad rewelacja.
    tarta ze szpinakiem jeszcze...to jest to!
    Komentarz
  • aaneczka, 2010-04-17 19:57:57
    aaneczka
    1
    Robiłam dziś, niedawno skończyliśmy jeść Wyszło bardzo smaczne, oboje z mężem się zajadaliśmy. Polecam przepis każdemu, kto lubi szpinak A ja dodaje przepis do ulubionych
  • mww, 2010-04-29 09:59:29
    mww
    1
    Uwielbiammm...ja dodaję czasami do szpinaku fetę, ale z gorgonzolą tez jest pyszny...
  • brzydula_81, 2010-06-09 21:09:32
    brzydula_81
    Cannelloni ze szpinakiem nalezy do moich ulubionych dan. Jest pyszne, robi sie szybko i bez wysilku. ja zamiast gorgonzoli daje serek kozi lub ricotte
    Komentarz
  • jodie, 2010-07-11 15:40:38
    jodie
    0
    To jest to co uwielbiam jeść! szpinak + makaron - niebo w gębie !
  • ewelline, 2010-07-26 18:40:19
    ewelline
    1
    Palce lizać!!! Przepis na nieprzyzwoicie pyszne danie!
  • orange blossom, 2010-11-12 10:06:43
    orange blossom
    1
    Pycha! Robiłam ostatnio na obiad i wszyscy się tym zajadali nawet mój tata, który nie lubi szpinaku
    Tyle, że do opakowania canelloni z Lubelli (24 szt.) robiłam podwojoną ilość farszu.
  • margot 87, 2010-11-12 21:14:08
    margot 87
    1
    robię podobne. palce lizać
  • anka_bunio, 2010-11-14 17:07:03
    anka_bunio
    4
    Dzisiaj zjadłam na obiad - pychota. Zamiast gorgonzoli, której fanką nie jestem, użyłam jednak camembert'a.
  • MoniaK, 2010-11-20 12:30:23
    MoniaK
    1
    Robiłam wczoraj i wyszło całkiem niezłe, tylko ciut mdłe. Nie wiem czy dałam za mało przypraw, czy sera?
    Powiedzcie proszę ile farszu wkładacie do rurek? Czy one mają być wypełnione po brzegi?
  • anka_bunio, 2010-11-20 15:42:05
    anka_bunio
    Ja daję sporo, sam smak makaronu nie jest przecież jakiś specyficzny, może dlatego wydawał ci się mdły.
    Komentarz
  • ImmortalLover, 2011-02-01 11:58:34
    ImmortalLover
    -1
    Pychota! Dziś akurat robię z mięsem,ale następnym razem na pewno dodam szpinaku

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem