Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Strucla z makiem

  • Strucla z makiem

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:
Mąkę przesiać, 4 łyżki mąki wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżką cukru i letnim mlekiem, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać 2 jajka, pozostałą mąkę 3 łyżki cukru, stopione i wystudzone masło oraz skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto i odstawić, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką na prostokąt grubości l cm.

Masa makowa:
Sproszkowany budyń połączyć z dwiema szklankami mleka, łyżką rozmiękczonego masła, żółtkiem i cukrem (4 czubate łyżki). Dodać mak i rodzynki. Mieszając, masę zagotować.

Ostudzoną masę makową równomiernie rozprowadzić na wystudzonym i rozwałkowanym cieście. Dłuższe boki zawinąć do środka, całość zwinąć w rulon.
Struclę włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Jeszcze ciepłą posmarować lukrem - cukrem pudrem utartym z białkiem i sokiem z cytryny.
Sok z cytryny dodawać ostrożnie, żeby lukier nie był zbyt rzadki, ani zbyt płynny.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-06 12:53:01
    Wenila
    2
    cudnie wygląda

    podoba mi się, ale ja dodałabym wiecej farszu....mmmmiodzio!
  • mesta93, 2010-11-12 22:04:43
    mesta93
    1
    makowiec, och och pychotka
  • studentkaAM, 2011-08-05 10:04:53
    studentkaAM
    1
    Typowy makowiec 4* za to, że moim zdaniem za mało farszu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo