Strucla z makiem

  • Strucla z makiem

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:
Mąkę przesiać, 4 łyżki mąki wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżką cukru i letnim mlekiem, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać 2 jajka, pozostałą mąkę 3 łyżki cukru, stopione i wystudzone masło oraz skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto i odstawić, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką na prostokąt grubości l cm.

Masa makowa:
Sproszkowany budyń połączyć z dwiema szklankami mleka, łyżką rozmiękczonego masła, żółtkiem i cukrem (4 czubate łyżki). Dodać mak i rodzynki. Mieszając, masę zagotować.

Ostudzoną masę makową równomiernie rozprowadzić na wystudzonym i rozwałkowanym cieście. Dłuższe boki zawinąć do środka, całość zwinąć w rulon.
Struclę włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Jeszcze ciepłą posmarować lukrem - cukrem pudrem utartym z białkiem i sokiem z cytryny.
Sok z cytryny dodawać ostrożnie, żeby lukier nie był zbyt rzadki, ani zbyt płynny.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-06 12:53:01
    Wenila
    2
    cudnie wygląda

    podoba mi się, ale ja dodałabym wiecej farszu....mmmmiodzio!
  • mesta93, 2010-11-12 22:04:43
    mesta93
    1
    makowiec, och och pychotka
  • studentkaAM, 2011-08-05 10:04:53
    studentkaAM
    1
    Typowy makowiec 4* za to, że moim zdaniem za mało farszu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)