Cukinie nadziewane mięsem

autor: , kategoria: z drobiu, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinie nadziewane mięsem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinie nadziewane mięsem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinie nadziewane mięsem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinie nadziewane mięsem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinie nadziewane mięsem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinie nadziewane mięsem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinie nadziewane mięsem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinie nadziewane mięsem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinie nadziewane mięsem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinie nadziewane mięsem

Składniki:

Przygotowanie:

Jeśli mamy więcej czasu:
Łączymy mięso z jajkiem i bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię dokładnie myjemy, odkrajamy końcówki, następnie przekrajamy wzdłuż na połowę.( Mają wyjść dwie długie połówki :D)Następnie wydrążamy miękki środek małą łyżeczką.
Napełniamy łódki mięsem, nakrywamy żółtym serem.
Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopni – w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem.

Jeśli mamy mniej czasu:
możemy zrezygnować z farszu z jajka, bułki tartej, soli i pieprzu :) Warto wówczas wybrać mięso mielone z indyka, które samo w sobie jest bardziej słone - wydrążone cukinie można napełnić mięskiem bezpośrednio z paczki:)

Cukinie z powodzeniem możemy również zamienić na bakłażany i użyć tego samego farszu:)
Potrawę serwujemy solo, bądź z ubitymi ziemniaczkami i sałatką:)
Ze względu na niepowtarzalny wygląd nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Layla79, 2012-06-10 19:24:42
    Layla79
    ja zawsze robiłam cukinie nadziewane sosem bolońskim. mam jeden przepis i do cukinii, do lazanii, do makaronu.
    mięso mielone, cebula zrumienić na patelni, dodać puszkę krojonych pomidorów, szczyptę cukru, oregano, kilka wyciśniętych ząbków czosnku, kilka suszonych pomidorów, gotuję do zgęstnienia, suszone pomidory po oddaniu smaku wyjmuję. taki sos gotuje się 15 minut, jest bardzo gęsty i nadaje się do nadziania cukinii. żeby było ładnie, to na wierzch można dać plastry mozzarelli.
    tak czy inaczej, zapiekane cukinie są bardzo smaczne. bakłażany też.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem