Nalesniki ze szpinakiem mniam!

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Nalesniki ze szpinakiem mniam!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Nalesniki ze szpinakiem mniam!

Składniki:

Przygotowanie:

Robimy ciasto nalesnikowe :) do naczynia wsypujemy 2 szklanki mąki,oraz wlewamy 2 szklanki mleka.Wbijamy 1 jajko.dajemy szczypte soli,odrobine cukru.Ubijamy mikserem do uzyskania jedolitej konstystencji.Smażymy placki nalesnikowe.

Do ciasta można dodac odrobine oleju,dzięki temu placki nie beda przywierac do patelni!

po usmażeniu kilku placków zabieramy się za farsz.Szpinak mrozony dajemy na patelnię i dusimy do miekkości.Gdy szpinak się rozpuści dodajemy 1 serek topiony,śmietankowy.czekamy aż się rozpłynie,mieszamy.Przyprawiamy farsz solą,pieprzem do smaku.

placki przekładamy nadzieniem,i układamy w koperty.Podajemy z sosem czosnkowym.

sos: 3 łyżki majonezu,1 łyzka smietany,3 zabki czosnku.Majonez mieszamy ze smietaną,czosenk wyciskamy przez praskę i dodajemy.Przyprawiamy sola i cukrem.

smacznego !!!

    Śr. ocena: 2.13 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Layla79, 2012-06-05 11:47:33
    Layla79
    -1
    ja farsz ze szpinaku robię z czosnkiem, dodaję fetę zamiast serka topionego i połowę startej gałki muszkatołowej. wszystkie naleśniki można włożyć do żaroodpornego naczynia i z wierzchu posypać serem pleśniowym danish blue albo rzeczywiście podać z sosem czosnkowym, ale ten pleśniak nieżle podkręca smak.
  • lolkafasolka, 2012-06-06 20:26:37
    lolkafasolka
    1
    szpinak-pychota!ale czemu wszystko, co mogłoby być zdrowe i nietuczące jest zawsze polane jakimś okropnym sosem..
  • Paula_86, 2012-06-07 21:13:56
    Paula_86
    lolkafasolka- można zrobić lżejszą wersję sosu na jogurcie naturalnym i już jest ok ;P
    Komentarz
  • Anq91, 2012-06-09 12:46:08
    Anq91
    0
    Nie dobreee....
    Szpinak najlepiej w liściach, i nie z serem topionym tylko z łyżeczką gorgonzolli, gałką muszkatałową i pieprzem...
    Nigdy mrożona sieczka, bo to się nadaje dla niemowląt, anie do jedzenia...
    Naleśniki, każdy ma swój przepis. Ja dodaję wody gazowanej i mleka 50/50, mąki dużo mniej, a jajka wcześniej ubijam na pianę. Inaczej są ciężkie i gumowate.
    Jeśli chodzi o sos czosnkowy to zrobiłabym go na jogurcie greckim, z czosnkiem, świeżym koperkiem, szczypiorkiem i przyprawami [papryka, pieprz kolorowy mielony, sól morska, curry] Ale najchetniej po prostu podałabym je ze startym na wierzchu serem [mozarella lub gouda] Inaczej, jest mdłe i nudne. Nie wiem czemu, ale wszyscy przygotowują szpinak w tak okropny sposób, z serkiem, a może to być naprawdę zdrowe, pyszne i nietuczące danie, bez chemii, konserwantów i półśrodków.
  • Teona, 2012-06-13 15:58:41
    Teona
    1
    Nalesniki wyszyly ok dlatego daje te pol gwiazdki, ale ten szpinak z serkiem.. myslalam, ze wyjdzie dobry.. a tu taka nie mila niespodzianka. Okropny. Fuj.
    Jesli bede jeszcze probowala szpinaku to chyba tylko w zupie ;x

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem