Tarta ze szparagami i kozim serem

autor: , kategoria: tarty, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-23
  • Tarta ze szparagami i kozim serem

Składniki:

Przygotowanie:

Z mąki i masła, zagnieść kruche ciasto i zostawić na jakiś czas w lodówce, aby się schłodziło. szparagi obrać i gotować w lekko osolonej wodzie. W misce utrzeć kozi ser, śmietanę i żółtka, aż do gładkiej konsystencji. do otrzymanej mieszaniny dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ubitą pianę z dodatkiem szczypty soli. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną formę do tarty, najlepiej obciążyć suchą fasolą bądź grochem. Piec przez 10-15 minut. następnie wyjąć ciasto (najlepiej jeśli "odpocznie" przez 15 minut.
Na gotowy spód wylać masę serową. na wierzchu ułożyć promieniście ugotowane szparagi. całość piec w temperaturze 190 st. C przez 20-30 minut. Można posypać posiekaną pietruszką.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe