Tarta ze szparagami i kozim serem

autor: , kategoria: tarty, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-23
  • Tarta ze szparagami i kozim serem

Składniki:

  • mąka żytnia razowa [0.75 szklanki]
  • mąka pszenna [0.75 szklanki]
  • margaryna [0.5 ]
  • sól
  • białe szparagi [1 pęczek]
  • kozi ser [225 g]
  • śmietana [150 ml]
  • jajka [3 ]
  • zielona pietruszka [1 pęczek]
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa

Przygotowanie:

Z mąki i masła, zagnieść kruche ciasto i zostawić na jakiś czas w lodówce, aby się schłodziło. szparagi obrać i gotować w lekko osolonej wodzie. W misce utrzeć kozi ser, śmietanę i żółtka, aż do gładkiej konsystencji. do otrzymanej mieszaniny dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ubitą pianę z dodatkiem szczypty soli. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną formę do tarty, najlepiej obciążyć suchą fasolą bądź grochem. Piec przez 10-15 minut. następnie wyjąć ciasto (najlepiej jeśli "odpocznie" przez 15 minut.
Na gotowy spód wylać masę serową. na wierzchu ułożyć promieniście ugotowane szparagi. całość piec w temperaturze 190 st. C przez 20-30 minut. Można posypać posiekaną pietruszką.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: bogracz węgierski

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta