zupa z czerwonej soczewicy

autor: , kategoria: zupy, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-23
  • zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • czerwona soczewica [2 szklanki]
  • woda [2 l] (około)
  • oliwa z oliwek [3 łyżki]
  • cebula [1 ] (średnia)
  • czosnek [3 ząbki]
  • koncentrat pomidorowy [1 op.]
  • kostka rosołowa [1 kostka]
  • tarty imbir [3 łyżeczki]
  • ostra papryka [0.5 łyżeczki]
  • zioła (różne)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy oliwę
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmarzamy na oliwie, dorzucając wyciśnięte ząbki czosnku
3. Do lekko podsmażonej cebuli i czosnku wrzucamy soczewicę, mieszamy tak żeby idealnie obtoczyć ją oliwą
4. Dorzucamy koncentrat pomidorowy i mieszamy
5. Wszystko zalewamy wrzącą lub gorącą wodą
6. W kubku rozrabiamy kostkę rosołową z niewielką ilością wrzątku i dolewamy do zupy
7. Dodajemy tarty imbir, paprykę, pieprz, sól oraz zioła (zioła według uznania, ja jestem uzależniona od oregano, bazylii, tymianku, natki pietruszki i zawsze dodaję ich bardzo dużo)
Całość po dodaniu wody gotujemy około 20 minut, tak żeby soczewica była miękka, ale jeszcze nie była papką :) jeśli zupa jest za gęsta można w międzyczasie dolać wody.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z kapusty

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką