zupa z czerwonej soczewicy

autor: , kategoria: zupy, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-23
  • zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy oliwę
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmarzamy na oliwie, dorzucając wyciśnięte ząbki czosnku
3. Do lekko podsmażonej cebuli i czosnku wrzucamy soczewicę, mieszamy tak żeby idealnie obtoczyć ją oliwą
4. Dorzucamy koncentrat pomidorowy i mieszamy
5. Wszystko zalewamy wrzącą lub gorącą wodą
6. W kubku rozrabiamy kostkę rosołową z niewielką ilością wrzątku i dolewamy do zupy
7. Dodajemy tarty imbir, paprykę, pieprz, sól oraz zioła (zioła według uznania, ja jestem uzależniona od oregano, bazylii, tymianku, natki pietruszki i zawsze dodaję ich bardzo dużo)
Całość po dodaniu wody gotujemy około 20 minut, tak żeby soczewica była miękka, ale jeszcze nie była papką :) jeśli zupa jest za gęsta można w międzyczasie dolać wody.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe